Mikrobrowar zasilany energią słoneczną zaprojektowany w Szwecji
Rdzeniem szwedzkiego start-upa przypominającego autonomiczną drukarkę 3D do napojów o nazwie Wayout jest struktura wielkości kontenera, w której znajduje się system oczyszczania wody oraz mikrobrowar zasilany przez panele słoneczne. Moduły z możliwością dostosowania wyglądu zewnętrznego i interfejsu do serwowania zaprojektowane zostały przez szwedzkie studia Bernadotte & Kylberg i No Picnic, i są tak kompaktowe, jak to tylko możliwe.
Projekt wpisuje się w idee projektowania zrównoważonego. Produkujemy tam, gdzie konsumujemy, eliminując przy tym zbędną logistykę. Oznacza to mniej butelek do przenoszenia, mniej zanieczyszczeń, mniej dwutlenku węgla czy mniej tworzyw sztucznych. Każdy moduł może zebrać do ośmiu ton CO₂ i zaoszczędzić do ćwierć miliona plastikowych butelek miesięcznie.
Zakład montażowy firmy zlokalizowany jest w Linköping, i przygotowuje się do pierwszej instalacji w Parku Narodowym Serengeti w Tanzanii. To nie przypadek, że Afryka jest początkowym rynkiem zbytu. Miesięczna wydajność mikrobrowaru to 3.000 litrów piwa oraz 70.000 litrów wody. Urządzenie jest w stanie uzdatnić wszystkie rodzaje wody w tym odsolić wodę morską. Projekt nadaje się więc do miejsc, w których jakość tejże jest niska. Dzięki zasilaniu energią słoneczną eliminuje się również problem niepewnego zasilania z państwowej sieci energetycznej.
Mikrobrowar nie tylko warzy wiele różnych piw. Produkuje również asortyment cydrów i napojów bezalkoholowych, w tym wody mineralnej, niegazowanej czy musującej. Pozwala dostosować asortyment, aby pasował do profilu kupującego oraz jego lokalnej marki. Z tego co można wyczytać na stronie producenta nie ma żadnych ograniczeń co do tego, jakie style warzenia piwa lub napojów bezalkoholowych chcemy uzyskać.
Twórcy projektu postawili na przyjazność użytkowania który ich zdaniem jest kluczem do udanego projektu. Klienci płacą abonament na prowadzenie mikrobrowaru, a całością zarządzają przy pomocy aplikacji. Całość jest zautomatyzowana, jedynie składniki są ładowane ręcznie. Woda musująca i napoje bezalkoholowe mogą być powstać natychmiast, a jedno kliknięcie uruchamia proces warzenia piwa, który trwa od siedmiu do dziesięciu dni. W zbiornikach można przechowywać trzy tysiące litrów piwa lub cydru. Czynniki takie jak jakość napojów, do zapotrzebowania na nowe składniki, można monitorować z biura Wayout w Sztokholmie. Firma zajmuje się instalacją, serwisem oraz dostawą materiałów eksploatacyjnych.
Oddzielny moduł został zaprojektowany wyłącznie do oczyszczania wody. Jednym z pierwszych celów tego projektu jest Projekt Głodu w Kampali w Ugandzie, gdzie Wayout zapewni czystą wodę.
„To nie jest tylko interesujący produkt, może on również zmienić nasz stosunek do planety” – mówi Renck. „Woda jest czymś, bez czego obejść się nie można.